Cocktailicious

11 december 2018
Zwangerschap

Cocktailicious!

“Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is het gebruik van alcohol schadelijk voor de gezondheid van uw baby.”

Onder deze slogan lanceerde de federale overheid een nieuwe campagne. Deze campagne heeft als doel dokters, vroedvrouwen en andere gezondheidswerkers te helpen om dit thema aan te pakken in hun dagelijkse praktijk.

Een studie heeft namelijk aangetoond dat 32,6% van de vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap en 43,3% tijdens de borstvoeding. Bijna één zwangere vrouw op tien drinkt elke week tussen 1 en 6 standaardglazen alcohol. Deze cijfers zijn niet onschuldig. Er bestaat nog heel wat onduidelijkheid over de risico’s verbonden aan alcoholgebruik gedurende de zwangerschap en borstvoeding. Bovendien is het voor zorgverleners niet vanzelfsprekend om dit onderwerp aan te snijden bij hun patiënten.

Nu is het met de eindejaar periode in zicht makkelijk om vooral te denken over alles wat je als zwangere niet mag… alcohol, carpaccio, oesters,…

MAAR dat gaan we niet doen! We gaan denken aan alle lekkere dingen die we wel mogen eten en drinken: heerlijke gevulde kalkoen, kroketjes, gratin, gekarameliseerd witloof, chocolade moelleux,… En MOCKTAILS!!!

Wij geven je alvast 3 toppers mee. Laat zeker weten welke jullie favoriet is!

POMPELMOES/ROZEMARIJN

Wat heb je nodig?

  • 40 cl vers pompelmoessap
  • 20 cl water
  • 40 cl bruiswater
  • 20 gram rietsuiker
  • 8 takjes rozemarijn
  • crushed ice

Hoe maak je het?

Verhit het water in een kleine kookpot en voeg de rietsuiker toe. Zodra de suiker opgelost is voeg je 4 rozemarijntakjes toe en haal je de kookpot van het vuur. Laat de siroop afkoelen.

Vul het glas met 2 scheppen crushed ice en voeg 4 eetlepels van de rozemarijnsiroop toe (de overschot kan je makkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast). Voeg 10 cl pompelmoessap toe en vul aan met 10 cl bruisend water.

BLOODY ORANGE

Wat heb je nodig?

  • 1 citroengras
  • 5 bolletjes zwarte peper
  • klein stukje rode peper
  • enkele schijfjes gember
  • koriander
  • 1 dl sap van bloedappelsien
  • 30 ml limoensap
  • 10 ml suikersiroop

Hoe maak je het?

Snij het citroengras doormidden en doe de peperbolletjes in de cocktailshaker, maal deze fijn met de muddler. Voeg nu 1 helft van het citroengras en de gember toe. Stamp stevig met de muddler zodat alles goed gekneusd is. Voeg suikersiroop en het sap van bloedappelsien en limoen toe. Shake krachtig. Zeef de cocktail en serveer deze met voldoende ijs. Werk af met schijfjes rode peper en enkele blaadjes koriander.

PINK POP

Wat heb je nodig?

  • roze limonade (Hema)
  • een paar takjes tijm (kruidentuin van de mama – goed afspoelen)
  • (biologische) citroensiroop (Dille & Kamille)
  • Frambozen (vers of diepvries)

Hoe maak je het?

Giet een glas bijna vol met de roze limonade en voeg 5 ml (1 theelepel) biologisch citroensap toe. Pimp met een takje tijm en een paar frambozen. Tadaa!

 

Santé en fijne feesten,

Annelies en Hanne

© LEVENSLICHT 2019
Loading...