Strippen van de vliezen: wat betekent dit net?

28 mei 2018
Zwangerschap

Je hebt het misschien zelf al ooit ervaren of er over horen vertellen, het strippen van de vliezen is tegenwoordig een populaire techniek! Maar wat is dit nu net? En wanneer gebeurt dit?

Het strippen van de vliezen wilt niet zeggen dat de vliezen worden gebroken of worden verwijderd. Wat eigenlijk de bedoeling is, is dat de vliezen wat loskomen van de baarmoederwand en –hals.

Dit gebeurt via een vaginaal onderzoek. Tijdens zo’n onderzoek zijn er een aantal zaken die gecontroleerd worden zoals de ontsluiting, de locatie van de baarmoederhals… Wanneer er al wat ontsluiting is, kan de vroedvrouw of gynaecoloog via de baarmoederhals de vliezen wat proberen los te maken. Je kunt de vliezen zien als het behangpapier van de baarmoeder. Wanneer de vliezen worden gestript, wordt het behangpapier als het ware wat losgemaakt van de wand. Het doel hiervan is proberen de bevalling in gang te zetten. Dit komt doordat het bij het strippen van de vliezen hormonen vrijkomen, namelijk prostaglandines. Deze hormonen kunnen er voor zorgen dat de baarmoederhals “rijper” wordt en dat de baarmoeder gaat samentrekken. Hierdoor vergroot de kans om spontaan in arbeid te gaan. Het is een techniek die dus vaak wordt toegepast wanneer je 40 weken of langer zwanger bent.

Strippen kan wel pijnlijk zijn en kan ook zorgen voor wat bloedverlies door het vaginaal onderzoek. Maak je dus zeker niet meteen ongerust wanneer er zich een klein beetje bloedverlies in je onderbroek bevindt. Wanneer je liever niet wil dat de gynaecoloog of vroedvrouw dit doet, durf het dan zeker ook aan te geven!

© LEVENSLICHT 2019
Loading...