Het gewicht van je baby na de geboorte – wat kan je verwachten?

14 april 2020
Kraamperiode

Een uur à twee uur na de geboorte, nadat ie geknuffeld en gedronken heeft, wordt jullie baby gewogen. Dit geboortegewicht kan zeer sterk variëren. Gemiddeld wegen baby’s tussen de 3 kg en 3,5 kg. Maar er zijn ook knapperds van meer dan 4 kg en liefjes onder de 2,5 kg.

Tijdens de zwangerschap krijgen baby’s voeding en vocht via de navelstreng. Na de geboorte krijgen ze niets lekkers meer via deze weg, maar moeten ze zelf op zoek naar voeding. Dit kan borstvoeding of flesvoeding zijn.

Of je het nu wil of niet, je baby zal gewicht verliezen. Dit komt omdat het vochtgehalte in zijn lichaam gaat dalen. Meestal bereikt het gewicht zijn dieptepunt op dag 3 na de geboorte. Hij zou niet meer dan 10% mogen afvallen. Dit betekent voor een baby van 3000 g dat hij maximum zou mogen afvallen tot 2700 g. Geen nood, we hebben altijd ‘tips and tricks’ om dit te voorkomen of te behandelen!

Op dag 4 blijft het gewicht meestal gelijk en vanaf dag 5 gaat het gewicht meestal stijgen. Rond dag 10 à 14 na de geboorte zal je kindje zijn geboortegewicht terug bereiken en verder bijkomen in gewicht.

Per week zien we graag de weegschaal 90 à 100g extra aangeven. Meer mag natuurlijk ook.

Wat we zeker niet willen bereiken met deze blog, is dat jullie te fel gaan focussen op het gewicht! We kijken eerst naar de tevredenheid van de baby, naar de plas- en stoelgang luiers en daarna naar het gewicht. We willen voorkomen dat jullie je zorgen maken over het afvallen de eerste dagen, terwijl de borstvoeding op gang komt.

Samen gaan we op weg om een goede start te maken en om het stress niveau laag te houden!

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog mag je steeds mailen naar info@levenslicht.be

 

© LEVENSLICHT 2020
Loading...