Ochtendmisselijkheid: de do’s & don’ts !

09 juli 2018
Zwangerschap

Iedereen heeft er wel al van gehoord: de befaamde ochtendmisselijkheid! Niet bepaald iets waar de meeste zwangeren naar uit kijken. Maar hoe komt het nu net dat je je misselijk kan voelen? Gaat dit nog over doorheen je zwangerschap? Wat kan ik er tegen doen?  Wij vertellen je er alles over!

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de misselijkheid is niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk spelen je zwangerschapshormonen in je lichaam hierbij een grote rol! Het belangrijkste hormoon hierbij is het HCG hormoon.

 

Blijf ik misselijk gedurende mijn hele zwangerschap?

Meestal niet! Zodra de hormonen in je lichaam meer een evenwicht bereiken, trekt je misselijkheid stilletjes aan weg. Rond 16 weken is je misselijkheid meestal verdwenen. Toch zien we regelmatig wel eens dat deze misselijkheid op het einde van de zwangerschap weer terugkomt. Op dat moment duwt de baarmoeder namelijk tegen de onderkant van je maag.

 

Ben ik enkel ’s ochtends misselijk?

Ook al heet het ochtendmisselijkheid, het komt helaas niet enkel ’s morgens voor. De misselijkheid kan namelijk in vlagen gedurende de hele dag opspelen. Terwijl de ene vrouw hier amper last van heeft, zal de andere hier dagelijks meermaals last van hebben. Iedere zwangerschap is namelijk anders!

 

Wat kan ik doen tegen de misselijkheid?

  • Eet meerdere keren per dag (ongeveer om de 2u) een kleine portie
  • Let op met wat je eet: niet te vettig of gekruid eten
  • Experimenteer met voeding. Wat helpt tegen de misselijkheid en wat lokt het net uit bij jou?
  • Let op met wat je drinkt: geen koffie, zwarte thee en alcohol
  • Ga op zoek naar voeding waar veel vit B6 en zink in zit
  • Drink kamille, groene munt of gemberthee
  • Eet al iets kleins in bed voor je opstaat of ’s avonds in bed

 

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Wanneer je tekens van dehydratatie vertoont: minder plassen, donker gekleurde urine, sterk ruikende urine… Of wanneer de misselijkheid na 20w zwangerschap blijft aanhouden. Contacteer in dit geval zeker ons, je huisarts of je gynaecoloog.

Nog vragen over ochtendmisselijkheid! Neem dan zeker contact met ons op!

 

© LEVENSLICHT 2019
Loading...