Pijnlijke knip versus harde stoel?!?

03 augustus 2020
Kraamperiode

Vaak wordt de raad gegeven om met een pijnlijke knip op een harde stoel te gaan zitten! Is dit wel juist? Dit doet toch heel erg pijn? Wat is het nut? Wel, … geen. Daarom willen we jullie nu voor eens en voor altijd hierover informeren. Geef het door aan vriendin, zus en dochter!

Een knip wordt wetenschappelijk ook wel een episiotomie genoemd. Dit is het insnijden van vagina, perineum en onderliggende spieren. Er zijn enkele redenen wanneer een knip geïndiceerd is: een baby die het zeer benauwd wanneer hij klaar zit om geboren te worden of wanneer het perineum wit verkleurd. Dan is de doorbloeding van het perineum miniem geworden en is er een grotere kans om flink in te scheuren.

Scheuren van het perineum helen doorgaans sneller en minder pijnlijk dan een knip. Maar een grote scheur, door de anusspier, is zeker beter te voorkomen. Dus enkel wanneer voorgaande risico’s er zijn is een knip aanbevolen.

De KCE richtlijn (opgesteld door artsen, vroedvrouwen en gynaecologen) is zeer duidelijk:

Het  wordt  formeel  aanbevolen  niet  routinematig  over  te  gaan  tot  een episiotomie.  (1A)

Wanneer er een medische indicatie is (instrumentele bevalling of vermoeden van foetaal lijden),

wordt een mediolaterale episiotomie aanbevolen. (2C)

Een knip wordt steeds gehecht met zelf resorberende draad. Dit betekent dat deze draad binnen de twee weken zelf oplost en niet verwijderd moet worden. Indien er toch extra pijn wordt ervaren, kan er vanaf dag 4 een te strakke hechting verwijderd worden.

De raad ‘ga maar op een harde stoel zitten’ werd al gegeven op stage toen ik zelf nog studeerde. Ik begreep dit niet, aangezien we dit niet op school geleerd hadden. Ik vond ook nergens goede literatuur die deze raad ondersteunde.

Daarnaast zie ik vrouwen ook afzien! En dat kan toch niet de bedoeling zijn? Als je lichaam duidelijke signalen geeft: “ dit doet extra pijn!”, lijkt het niet echt zinvol? Wel?

Ik ben opnieuw in het wetenschappelijk onderzoek gedoken. Weinig wetenschap die onderzoek doet over harde stoelen 😉

Dan maar op zoek naar de achterliggende redenen om deze ‘goede raad’ toe te passen. De enige uitleg die gegeven wordt, is het tegengaan van zwelling oftewel wondvocht naar deze regio weg te drijven. Vreemd. De meeste van ons, vrouwen, die op een harde stoel zitten, zitten niet op hun perineum. Ik heb het nochtans geprobeerd! Op alle stoelen in huis. Ik geraak niet met die ‘spot’ op de harde stoel. Volgens verschillende bronnen zou zitten op een zachtere ondergrond hetzelfde effect hebben.

Dus laten we de angstaanjagende harde stoel achter ons laten en ons focussen op betere opties.

Eerst en vooral gaan we voor preventie! Een gaaf perineum zou het doel van iedere verloskundige moeten zijn. Mits toestand van moeder en kind dit toelaten.

Perineummassage vanaf 34 weken zwangerschap kan de doorbloeding van het perineum stimuleren en zodoende een scheur of knip voorkomen. Vraag zeker meer uitleg als je op consultatie komt!

Daarnaast is het belangrijk om tijdens de bevalling een goede houding aan te nemen. Bevallen in zijlig, onder water en/of op handen en knieën. Nog meer zou de aandacht moeten gaan naar het tijd geven aan het perineum om op te rekken. Niets forceren. Je baby zorgt er tijdens het persen voor dat de druk op je perineum gestaag groter wordt door drie stapjes naar onder te schuiven en daarna wee twee stapjes terug.

De eerste 24 uur na de bevalling kan je een ijszak met een tetradoek tegen je perineum leggen. Dit gaat de eerste grote zwelling tegen. Daarna stop je met het ijs zodat de wondheling kan starten.

Goed spoelen met lauw water tijdens en na het plassen, zitbadjes met dode zee zout, zacht droogdeppen, Paracetamol,… zijn andere tips die zeker tijdens de eerste dagen de pijn kunnen verlichten.

Heb je verder nog vragen betreffende dit item mag je ons zeker aanspreken. Heb je zelf nog goede tips die jou geholpen hebben? Laat het zeker weten op onze facebookpagina!

© LEVENSLICHT 2020
Loading...