Feit of fabel – bevallen bij volle maan

27 mei 2019
Bevalling

Wanneer het op bevallen aan komt wordt door gynaecologen, vroedvrouwen en aanstaande ouders regelmatig verwezen naar de stand van de maan om te voorspellen wanneer de baby geboren zal worden. Dit alles met een knipoog weliswaar. Het idee dat er meer bevallingen zijn als het volle maan is, is een eeuwenoud gegeven. Reden te meer om dit eens onder de loep te nemen!

 

Het geloof en de overtuiging dat de volle maan een invloed heeft op het aantal bevallingen gaat al een hele tijd mee. Het verband tussen de twee kan je op verschillende manieren verklaren.

 1. Er zou een verband kunnen zijn tussen de cyclus van een vrouw en een cyclus van de maan. Deze duren gemiddeld 28 dagen versus 29.5 dagen en bestaan uit verschillende fases.
 2. Astrologen geloven er in dat lang op voorhand in de sterren staat geschreven wanneer je baby geboren zal worden. De bevalling zal pas beginnen wanneer de sterren in de juiste positie staan.
 3. De maan heeft een grote invloed op het getijden van water. Zo worden eb en vloed beïnvloedt door de aantrekkingskracht van de maan. Als je dan bedenkt dat een menselijk lichaam voor ongeveer 80% bestaat uit water, zou het zo gek nog niet zijn dat de maan ook een invloed kan hebben op het menselijk gedrag.

Uit een grootschalig onderzoek in Australië blijkt dat de bovenstaande theorieën niet lijken te kloppen. Over een periode van maar liefst 28 jaar kon er geen relatie gezien tussen de verschillende fases  van de maan en het aantal bevallingen.

Toegegeven, het klinkt best romantisch om te bevallen bij volle maan. De volgende hormonen klinken iets minder romantisch, maar hebben wel een invloed op wanneer de arbeid start.

 1. Oxytocine
  Oxytocine staat gekend als het liefdeshormoon en is verantwoordelijk voor het op gang komen van de weeën.  Tegen het einde van de zwangerschap gaat je baarmoeder gevoeliger worden voor oxytocine-prikkels.
 2. Adrenaline
  Adrenaline wordt ook weleens het stress hormoon genoemd. Doorheen de dag ben je vaak met duizend-en-een zaken bezig: je moet nog naar de winkel, je krijgt verschillende telefoontjes en berichten om te vragen hoe het met je gaat en of de baby nog niet geboren is, … Allemaal dingen die onrechtstreeks voor stress kunnen zorgen.
  Een belangrijke voorwaarde om in arbeid te gaan, is dat je je op je gemak en veilig voelt: de grote reden waarom mama’s vaak ‘s avonds of ‘s nachts in arbeid gaan.
© LEVENSLICHT 2020
Loading...