Een navelring in plaats van een navelklem?

24 mei 2020
Bevalling

Vele ouders vinden de navelstreng en bijhorende navelklem een hindernis de eerste dagen na de geboorte. Bij het verluieren, bij het baden,… Het ding zit vaak in de weg!

De afgelopen dagen kreeg ik extra veel mails en telefoontjes binnen betreffende het hele ‘navelstreng-afklemmen-gebeuren’. Vandaar heb ik deze blog wat versneld afgewerkt!

 

Naast de vaak gebruikte navelklem (zie foto hierboven) kunnen we ook navelveters (foto onder) gebruiken. Deze kan je makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor dikkere katoenen draad om te haken. Twee veters van 20 cm zijn voldoende. Voor de creatievelingen onder jullie: bloemetjes, hartjes,… Alles mag! Je kan ze ook bestellen via verschillende websites.

We zijn in onze praktijk een tijdje geleden een nieuwe soort ‘navelklem’ beginnen uittesten: de Cetro Umbilical Cord Ring. We kiezen voor de latex-vrije variant.

Het ‘aandoen’ van de navelstreng-ring gebeurt door ons (de vroedvrouwen) en zal niet meer verstoring brengen bij het aanbrengen dan de gewone navelklem.

Belangrijk is dat we blijvend aandacht geven aan het uitkloppen van de navelstreng. Dus het doorknippen van de navelstreng gebeurt nog steeds nadat de baby alle reserves gekregen heeft en de navelstreng niet meer pulseert.

De eerste reacties zijn zeer positief! De ring zit niet in de weg, sluit goed en wordt niet bevuild door urine of stoelgang.

Ook in de ziekenhuizen kunnen deze navelringen gebruikt worden. Bespreek het zeker even na bij je vroedvrouw of gynaecoloog.

Indien jullie kiezen voor een lotusgeboorte wordt de navelstreng ook na de geboorte van de moederkoek niet doorgeknipt. Deze valt na enkele dagen af. De moederkoek wordt ingepakt met zout en kruiden in een katoenen doek en waterdichte zak. Dit is zeker stof voor een nieuwe blog 😉

Dus de keuze is aan jullie. Eenmaal een keuze gemaakt en toegepast, kan je niet meer veranderen.

Heb jij interesse? Laat het zeker even weten!

info@levenslicht.be

© LEVENSLICHT 2020
Loading...