Welke pijnstilling tijdens de arbeid verkies jij?

24 juni 2018
Bevalling

Pijn tijdens de arbeid willen verzachten is niets nieuw.

Vroeger gebruikte men in alcohol gedrenkte doeken om op te ‘sabbelen’, houten pollepels tussen de tanden om op te bijten…

Gelukkig hebben we tegenwoordig andere en betere methoden om op een goede manier om te gaan met baringsweeën. De KNOV ontwikkelde een leuke animatie video om de verschillende methoden toe te lichten met hun voor- en nadelen.

Welke vind jij een goede methode?

Wij staan helemaal achter de one-to-one care (één-op-één begeleiding) methode. Eén persoon (of meerdere) die je ondersteunt tijdens de arbeid en bevalling, die rust brengt, die je vertrouwen geeft in jouw kunnen en een veilige omgeving creëert om te bevallen. Daarom proberen we al tijdens de zwangerschap een beeld te creëren van wat jullie wensen of misschien angsten zijn, wat voor jullie werkt op crisismomenten, wat jullie verstaan onder een goede omgeving om nieuw leven te geven. Door deze één-op-één begeleiding ervaren vrouwen een aangenamere bevalervaring en is er minder nood aan medicamenteuze pijnstilling.

Ook bewegen is een toppertje! In andere culturen worden er vaak ‘slings’ (doeken die opgehangen worden) gebruikt om in het hangen; leunen vrouwen wiegend tegen een boom; schommelen vrouwen op handen en knieën op en neer. Als hormonen het overnemen zien we vaak dat vrouwen leniger zijn dan ooit zelf gedacht ;-). Door goede houdingen aan te nemen kan de baby ook beter indalen in het bekken , zijn inwendige spildraai nemen en zal de arbeid korter duren. Een achterste plaatsing/sterrenkijker kan vaak vermeden worden door vanaf het begin van de arbeid goede houdingen aan te nemen waar de buik naar voren helt.

In de bijgevoegde video van de KNOV zie je verschillende methoden met hun voor- en nadelen. Daarnaast werken we in de praktijk ook met hypnobirthing, voetreflexologie en ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Heb jij nog vragen betreffende pijnstilling tijdens de arbeid? Laat het ons zeker weten! Dan bekijken we samen wat voor jullie werkt.

© LEVENSLICHT 2020
Loading...