Zwanger doorheen de zomer

23 juli 2018
Zwangerschap

De afgelopen weken werd ons land rijkelijk overgoten met zonnestralen en bijhorende zomerse temperaturen. Over het algemeen krijgen we allemaal meer energie van zonnige dagen, maar misschien heb je gemerkt dat je, nu je zwanger bent, iets minder goed tegen de hitte kan als voordien.

Smeren is de boodschap

Dat je je huid goed moet beschermen tegen de zon is niks nieuws. Dat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is voor pigmentvlekken, is dat misschien wel. Tijdens je zwangerschap wordt de aanmaak van pigment, de stof die zorgt voor de bruine verkleuring van de huid,  gestimuleerd door een aantal zwangerschapshormonen.

Deze pigmentverkleuring van de huid zien we vooral terug in de streep op je buik, op het tepelhof maar ook vaak in het gezicht onder de noemer ‘zwangerschapsmasker’. De officiële naam hiervoor is melasma, het is een pigmentstoornis in het gezicht die vooral tot uiting komt op de wangen, het voorhoofd, de bovenlip of rond de ogen. Vandaar de verwijzing naar een masker.

Er is één gouden tip waarmee je de kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker aanzienlijk verkleint: bescherm jezelf tegen uv-stralen.

  • Smeer zowel je gezicht, hals en decolleté dagelijks goed in met zonnecrème met een SPF van minstens 30.
  • Steek preventief een tube zonnecrème in je handtas voor ongeplande terrasjes of uitstappen.
  • Probeer niet te lang in de volle zon te zitten, maar zoek regelmatig wat schaduw op.

Merk je ondanks het insmeren dat je toch donkerdere pigmentverkleuringen krijgt in je gezicht? Geen paniek. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze vlekken enkele maanden na de bevalling wanneer de zwangerschapshormonen uit je lichaam verdwijnen.

Vocht

Tijdens je zwangerschap heb je sneller last van gezwollen handen of voeten bij het warme weer doordat je meer vocht vast houdt. Een fris voetbadje kan fijn zijn om de zwelling wat tegen te gaan en houdt bovendien je lichaamstemperatuur onder controle. Probeer ook eens om regelmatig je voeten omhoog te leggen zodat het vocht als het ware kan wegtrekken.

Let er ook op dat je tijdens warme dagen wat extra water drinkt.

  • Als je voldoende water drinkt kan het vocht in je voeten, enkels,… beter worden afgevoerd.
  • Bij warme temperaturen gaan we meer zweten om onze lichaamstemperatuur te laten dalen.
  • Drink tijdens je zwangerschap minstens 2 liter water per dag.

Geniet van de zomerse dagen, de fijne terrasjes en de gezellige zomeravonden!

© LEVENSLICHT 2019
Loading...